Ce medicamente pot lua în avion?
Un studiu recent a constatat că 58% la sută dintre călători iau cel puțin câte un medicament în zi. Asta înseamnă că majoritatea dintre noi se confruntă cu următoarea întrebare: Ce medicamente pot lua cu mine în avion?
Pentru un zbor cât mai liniștit și în siguranță, este important să cunoști regulile de transportare a medicamentelor în aeronavă
Poți transporta medicamentele atât în bagajul de mână, cât și în bagajul de cală și poți lua aproape orice medicament în avion, dacă ai prescripția medicului.
Pentru medicamentele de uz general ca antiinflamatoare, antihistaminice, antivomitive și altele, nu există o regulă scrisă privind interzicerea transportării acestora. Astfel că poți lua cantitatea necesară pe întreaga perioadă a călătoriei fără nici o grijă.
În cazul medicamentelor cu regim special (antibiotice, narcotice, pastile pentru afecțiuni oncologice, somnifere, insulină, etc.) este nevoie de prescripția medicului sau o scrisoare medicală care dovedește nevoia reală pentru utilizarea acestora, în care să fie menționate numele pacientului, ingredientele și doza prescrisă, într-o limbă de circulație internațională sau în limba țării în care călătorești. Suplimentar, este bine să ai medicamentul în ambalajul lui original cu numele, compoziția, dar și data valabilității cât mai vizibile.
Așa cum bagajele de cală pot întârzia sau se pot pierde, se recomandă transportarea medicamentelor cu regim special în bagajul de mână, pentru a fi aproape în caz de urgență. În cazul medicamentelor însoțite de scrisoarea medicală, acestea vor fi acceptate chiar și dacă sunt ambalate în recipiente mai mari de 100 ml, însă nu depășesc în total mai mult de 1 litru. Asigură-te că le declari agentului Transportation Security Administration (TSA) de la începutul screening-ului (zona unde se verifică bagajele de mână).
Nu uita să calculezi cantitatea necesară de medicamente pentru plecare și să iei ceva de rezervă, în caz de urgență. Rezerva o poți depozita în bagajul de cală, dar ai grijă să ambalezi meticulos medicamentele pentru a preveni scurgerea sau distrugerea acestora, așa cum în timpul zborului, bagajele de cală sunt adesea expuse acțiunilor mecanice.
Într-un final, ține cont că pot exista restricții, în funcție de locul în care călătorești, iar o călătorie cu medicamente necesită planificare.
Zbor24.ro îți recomandă să contactezi ambasada locală a țării în care călătorești pentru a vedea care sunt reglementările privind transportarea medicamentelor și pentru a călători în siguranță.